Coronablommor

Jag ville synliggöra Coronas effekt i Sverige. Därför följde jag Folkhälsomyndighetens statistik angående Corona relaterade dödsfall och skapade järnblommor som jag satte ut i vår vall. En blomma per avliden. Jag hoppas att efterlevande och vårdpersonal som har kämpat för den avlidna får tröst från mitt verk.

UPPSTART
Att följa de officiella siffrorna betydde att jag inte visste hur många blommor som skulle komma att behövas, eller om jag skulle orka göra det antalet som behövs. Inte heller om materialet skulle räcka. Ungefär lika villkor som rådde i vården när pandemin började. Jag har kunnat hålla takt genom hela projektet.

 

Innan jag började med coronablommorna har jag gjord ett corona liknande klot som för mig uttrycker hur viruset ställer sig mellan människor med sin osynliga möjliga dödlighet. Klotet var med i Vårsalongen Skaraborg 2021 i Vara.

SOMMAREN 2020
Jag började jag inse att verket inte skulle bli bättre av att bara fortsätta och fortsätta. Redan då hade besökare svårt att ta in antalet de såg med egna ögon och sätta det i relation till den dagens antal avlidna. Dessutom började det bli konkret att blommorna skulle flyttas till Göteborg 2021, för att bli en del i stadens 400 års firande. Om antalet skulle gå upp skulle verket bli för stor för att flytta.


BLOMMORNA I GÖTEBORG
Frågan som Göteborg & co, ett AB som ägs av Göteborg kommun, ställde mig var att ge ett förslag för att visa Corona blommorna på en pråm som placeras vid Tyska bron i stora hamnkanalen. Mitt förslag för att göra följande accepterades november 2020 och installeras 17-27 maj 2021.

Pråmen blev 12×7,5 meter och får proportioner och färger som en svensk flagga. De befintliga 6561 blommor kommer att stå på den blåa delen av flaggan. Det gula korset fylldes med ett mönster av blomhuv-liknande figurer, lika många som antalet personer som avlidit från att verket färdigställdes hemma på vallen och till några dagar inför installationen. De rostiga blommorna smutsade ner flaggan, som en skugga som lägger sig över Sverige till följd av coronapandemin.

Projektet i Göteborg är ett samarbete mellan mig, Förvaltning för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, Tyska Christinae församlingen och Göteborg stad.


FAKTA OM VERKET CORONABLOMMOR

  • Verket har skapats i egen regi och med egna medel.
  • Verket har varit med i fem tv inslag,  sex radiosändningar och i en 10-tal olika tidningar. Klicka på knapparna för mer läsning, video och lyssning.

Rulla till toppen